Skip to main content
Til toppen

Lenker (URL) - Relativ eller absolutt?

Ha et bevisst forhold til hvordan dere legger inn lenker i nettbutikken.

21. mars 2022 av Linda Fermann


I nettbutikken så vil dere ofte legge inn ulike lenker, enten i tekster dere lager, eller på bilder/bannere/knapper/elementer. De fleste av disse lenkene vil være interne lenker til andre steder i nettbutikken, mens noen vil kanskje også være til eksterne nettsider.

Hva er en relativ og en absolutt lenke?

Absolutt

En absolutt lenke, er en fullstendig nettadresse som har med seg domene, slik som dette: "https://www.gurusoftecommerce.no/gurukilden"

Relativ

En relativ lenke, er en adresse som ikke har med seg domenet, slik som dette: "/gurukilden"


Do's and don'ts

Det er noen regler man alltid bør følge når man legger til lenker.

Interne URL'er som lenker til andre steder i nettbutikken

Bruk alltid relativ URL til intern lenking i nettbutikken. Den relative URL'en finner du i feltet som heter "Alias" på den aktuelle siden/artikkelen/produktet som du skal lenke til.

Årsaken til dette er viktig kan lett eksemplifiseres med en situasjon hvor dere på et tidspunkt beslutter å endre domene på nettbutikken. Da vil dere ha et stort arbeid med å identifisere alle absolutte lenker da disse må endres. Dersom de er relative, så vil de fungere uavhengig av domeneendring. Et annet eksempel er at dersom lenkene er absolutte, så vil lenkene på testmiljøet lede til produksjonsmiljøet, og ikke til det tilsvarende (relative) stedet på testmiljøet.  

Eksterne URL'er som lenker til andre nettsteder

Bruk alltid absolutt URL til lenking til andre nettsteder.


Ta stilling til om lenken skal åpnes i ny fane

  • Dersom det er en ekstern lenke som leder til et annet nettsted, så er det anbefalt at lenken settes opp til å åpne seg i en ny fane, slik at brukeren ikke forsvinner fra nettbutikken deres.
  • Dersom det er en intern lenke til et annet sted i nettbutikken, så vil det i all hovedsak være anbefalt at denne åpnes i samme fane.

På elementer vil du finne avhukningsboks for å definere at lenken skal åpnes i ny fane. La den stå tom dersom du ønsker at lenken skal åpnes i samme fane, og huk på dersom lenken skal åpnes i ny fane. 

Når du lager en lenke i en tekst, så velger du  "New Window (_blank)" under "Target" dersom du vil at lenken skal åpnes i ny fane. La den stå som "not set" dersom det er ønskelig at lenken skal åpnes i samme fane.


Hva synes du om denne artikkelen?

Lenker
Min side