Skip to main content
Til toppen

Bruk en mal for å lage egendefinerte sider eller artikler

Det høres kanskje ut som en selvmotsigelse, men det kan være en tidsbesparende metode å benytte maler når du skal lage egendefinerte sider eller artikler.

22. november 2021 av Linda Fermann


Bruk av maler er i utgangspunktet en funksjonalitet som gjør at du kan sikre at sider får samme utseende i form av type innhold som skal presenteres i en gitt rekkefølge. Dette er særdeles nyttig for eksempel når det kommer til produktsider, da man ønsker en gjenkjennelseseffekt for brukeren når det navigeres mellom ulike produktsider. Mer informasjon om bruk av maler på denne måten finner du her.

Det vi skal se litt nærmere på i denne artikkelen, er bruk av maler selv i de tilfeller hvor du skal lage en egendefinert side eller artikkel. Det kommer virkelig til sin rett når det er type side eller artikkel som skal ha samme oppbygning, men hvor innholdet skal være egendefinert og hvor du kan endre eller legge til elementer. Vi skal bruke Gurukilden som eksempel for å belyse en typisk situasjon hvor dette er nyttig. Det er basert på en artikkel-mal, men det vil fungere etter samme prinsipp for sider også.

Gurukilden - et eksempel på bruk av mal til egendefinert artikkel

Vi ønsker at alle artikler som lages i Gurukilden skal følge en "slags" mal, det vil si at det er noen informasjon som skal presenteres i alle artikler, og i en bestemt rekkefølge. Vi ønsker for eksempel at alle artikler skal starte med et egendefinert bilde, tittelen på artikkelen, ingress, informasjon om når artikkelen er publisert og av hvem i kursiv tekst, samt en horisontal linje før innholdet i artikkelen starter. Likeledes ønsker vi at artikkelen skal avsluttes av en horisontal linje og knapper for å gi tilbakemelding om artikkelen.

Dette utgjør ganske mange elementer, og dersom vi skulle lagt til alle disse hver gang vi skulle laget en artikkel, så hadde vi brukt litt tid. Det er også en risiko for at vi vil glemme noen elementer eller kanskje stokker litt om på rekkefølgen. For å løse begge disse utfordringene, så har vi laget en artikkel-mal som heter "Gurukilden", og den består av alle de elementene som skal være på artikkelen, og i den rekkefølgen de skal opptre.

Slik ser malen ut:

Det vi så gjør når vi lager en ny Gurukilde-artikkel, er at vi oppretter en ny artikkel og velger "Gurukilden" fra de malene vi kan velge mellom. Deretter trykker vi på "Kopier til egendefinert" og til slutt "Ta i bruk". På den måten har vi fått et startpunkt, hvor alle elementene som vi ønsker på denne egendefinerte siden ligger i den rekkefølgen som vi ønsker - og det bare på noen få klikk.

Vi står nå fritt til å legge til nye elementer dersom vi har behov for det, og vi kan legge inn egendefinert innhold som for eksempel når artikkelen er publisert og av hvem på det "Formatert tekst"-elementet som er avsatt til det.

Her er et eksempel på hvordan starten av denne artikkelen ser ut i admin:

Vi håper at dette ga deg litt inspirasjon til hvordan maler også kan benyttes som utgangspunkt for egendefinerte artikler eller sider. Og at dersom du ikke allerede har oppdaget denne metoden, så sparer du litt tid heretter når du oppretter nye sider eller artikler som skal følge en slags mal - men hvor du skal legge inn egendefinert innhold.

Lykke til !


Hva synes du om denne artikkelen?

Lenker
Min side