Skip to main content
Til toppen

Webfonter

Gurusofts anbefalinger, tips og råd knyttet til bruk av fonter på web

Anbefalinger

 • Ikke bruk mer enn maksimalt tre forskjellige fonter (totalt!) i hele nettsiden/nettbutikken. Vi anbefaler å bruke en standard-font som Arial eller Verdana på hele nettbutikken, og eventuelt èn spesialfont på alle overskrifter 

 • Tenk enkelt, og ikke bli for kreativ. Bruk spesialfonter som er lett å lese. Husk at mange har dårlige skjermer, og at detaljer i fontene ikke kommer godt nok frem.

 • Hvis ikke dere har et unikt grafisk "image", så anbefaler vi å droppe spesialfonter!

 • Bruk gjerne gratis fonter som Google Web Fonts eller Font Squirrel, som er helt gratis, og den enkleste (les: raskeste/billigste) måten å implementere fonter på web.

 • Husk å sjekk hvordan det er med privacy og GDPR for fonter dere tar i bruk. Her kan det være at dere må oppdatere personvernerklæring med informasjon om font bruk og om leverandør lagrer informasjon relatert til font. 

 

Webfont

En font er skrifttyper som nettopp Arial og Verdana. Det er viktig å være bevisst på forskjellen mellom fonter brukt i nettsider/webløsninger og fonter laget og brukt i lokal datamaskin og programmer.

Utviklingen i dag er slik at webfonter følger med en nettside på samme måte som bilder. Så i teorien kan man bruke hvilken som helst font. Men det er bare i teorien, så les videre.

 

Trykkfonter er lisensiert

Vanlige fonter for trykk er ofte mye dyrere enn webfonter, fordi dere betaler per maskin. Det er mange måter å betale for lisensierte fonter i deres nettsider. Enten frikjøper dere fonten og kan bruke den som dere vil. Det er ofte dyrt. Men det finnes mange abonnementsløsninger. Den mest kjente er TypeKit som dere får med Adobes abonnement. TypeKit har tusenvis av fonter som er lisensiert fra Adobes bibliotek og også fra en del andre leverandører av fonter. Dere betaler for antall sidevisninger og domener.

 

Slik går dere frem for Google font

 • Gå til Google Web Fonts og plukk ut den fonten dere ønsker å bruke.

 • Send navnet på fonten til Gurusoft (gjerne i en Basecamptråd) med beskrivelse av hvor dere ønsker å bruke fonten.

 • Vi implementerer fonten i deres nettbutikken og profil.

 • Her kan dere lese om Google Fonts og privacy/GDPR

 

Slik går dere frem for andre lisensierte fonter

Andre lisensierte fonter som Typekit kan kjøpes som følger:

 • Finn og kjøp lisens for fonten dere ønske å bruke.  

 • Dere får så en programkode Gurusoft må legge inn på nettsiden. Send denne referansen på fonten til Gurusoft (gjerne i en Basecamptråd) med beskrivelse av hvor dere ønsker å bruke fonten.

 • Gurusoft implementerer fonten i nettbutikken.

 

Resurser for webfonter

Webfonter som er gratis

Helt gratis, topp kvalitetsfonter. Enkelt å installere og vedlikeholde.

Webfonter som både er lisensierte og gratis

En noe mer komplisert implementering, men til gjengjeld litt flere muligheter.

Webfonter som er lisensierte

 

Fonter som Gurusoft benytter

Commerce Cloud 23

Lenker
Min side