Skip to main content
Til toppen

Berik mange produkter med media ved bruk av opplastingsfunksjonen i adminverktøyet

God produktinformasjon og produktberikelse har blitt en sentral del av netthandel og det er derfor hensiktsmessig å ha oversikt over hvilke muligheter dere har til å effektivisere denne prosessen i adminverktøyet. Her ser vi nærmere på opplasting av media på produkter.

30. august 2021 av Kasper Markussen og Linda Fermann


Det er sikkert mange av dere som allerede har et forhold til de ulike opplastingsmulighetene som finnes i adminverktøyet. I denne artikkelen er målet å gi en grunnleggende forståelse av hvilke muligheter dere har til å utnytte denne funksjonen når det kommer til å berike produktene med media.

Hva kan lastes opp av media på et produkt ved bruk av opplastingsverktøyet?

Type media og antall av hver

  • Hovedbilde
  • Inntil 5 galleribilder
  • Inntil 5  "Dokumentasjon"-filer
  • Inntil 5  "Spesifikasjoner"-filer
  • Inntil 5  "Datablad"-filer

Filformater som er tilgjengelig for opplasting

Bilder og vedlegg: pdf, webp, svg, png, jpg, jpeg, gif, ppt, pptx
Video: webm, mp4, ogv, mkv

Når det gjelder galleribildene, så kan dette også være en video-fil dersom du har det og ønsker at det skal lastes opp på det aktuelle produktet. Foreløpig er dette begrenset til at det må være en video-fil når du benytter opplastings-funksjonen, men her vil det nok også komme muligheter etterhvert på å legge inn Youtube-lenke på samme måte som man kan gjøre på selve produktdetaljen i admin.

Hva med metainformasjon?

Metainformasjon er informasjon som kan legges inn på en media-fil og som forteller noe om den. Dette er typisk ting som tittel på filen, alternativ tekst og tags som legges på media-filen.

Det er mulig å også legge dette inn ved opplasting, men det bør da gjøres en opplasting per fil som skal knyttes til produktet. Dette fordi det kun er ett sett med felter for meta-informasjon, og dersom det lastes opp flere filer per produkt, så vil alle filene få samme informasjon knyttet til seg. 

Hvordan gjøres det praktisk?

Forutsetninger:

  • Produktnummer MÅ være oppgitt for at opplasting skal gi ønsket resultat da dette fungerer som identifikasjonsnøkkelen. 
  • Produkt med dette produktnummeret MÅ eksistere i nettbutikken før produktberikelsen lastes opp. 

1. Lag innholdet i et regneark

Det første du gjør er å opprette et regneark, enten i Google Spreadsheet eller Excel. Deretter navngir du kolonnene bortover med det du ønsker å laste opp på produktene. Hva du kaller kolonnene i regnearket er opp til deg, det er mappingen som avgjør hva det blir knyttet til under opplastingen (se nærmere nedenfor). For å gjøre det enkelt for deg selv når du skal mappe opp kolonnene, er det hensiktsmessig å navngi disse så nært opp til det som innholdet i kolonnen er. 

I vårt eksempel her, for å gjøre det mest mulig oversiktlig, skal vi bare laste opp filer på ett produkt. Men det vil fungere helt likt for flere produkter, da kommer de bare som nye rader. Vi bestemmer oss for å laste opp hovedbilde, to galleribilder, og en dokumentasjons-fil, en spesifikasjons-fil og en datablad-fil. Vi navngir derfor disse kolonnene med det. Alle disse filene har vi lokalt på vår datamaskin, og vi legger filnavnet inn i regnearket i de respektive cellene. Vi må også legge inn en kolonne med produktnummeret, da det er nødvendig for å koble media-filene til produktet. Da vil filen vår se slik ut:

Ved opplasting til nettbutikken har du to valg, du kan enten laste opp en fil eller via tabulatorseparert tekst.

Vi anbefaler å bruke tabulatorseparert tekst, da unngår du mulige feil ved konvertering til CSV-fil. Alt du trenger å gjøre er å markere alle radene/kolonnene i regnearket med innhold inkludert kolonneoverskrifter, kopiere det og lime det inn i feltet i som heter "Last opp tabulatorseparert tekst". 

Alternativ kan du lagre filen som kommaseparert fil (CSV) eller som excel-fil (gjelder for Excel 2007+). Denne filen laster du opp i feltet som heter "Last opp importfil".

I dette eksemplet benytter vi oss av tabulatorseparert tekst-feltet, og da kopierer vi rett og slett bare alle cellene med innhold slik som vist på bildet ovenfor. 

2. Last opp i adminverktøyet

Naviger deretter til "Opplasting" under "Media" i adminverktøyet, og lim dette inn i feltet som heter "Last opp tabulatorseparert tekst" og trykk "Last opp".

3. Sett opp mapping av felt

Det neste vi må gjøre er å mappe opp hva de ulike kolonnene er. Her har vi startet på produktnummer, og kommer til å fortsette til alle er mappet opp. Når det er gjort, trykker du "Fortsett".
 

4. Last opp filer

Det neste som skjer er at adminverktøyet ber oss laste opp de filene som vi navnga i regnearket, og du ser en liste over hvilke filer dette dreier seg om. Trykk på opplastings-ikonet, marker de filer som skal lastes opp og trykk "Open". Da vil du se at filnavnene ligger i opplastings-boksen, og du kan trykke på "Fortsett".

5. Sammendrag og fullføring av opplasting

Det siste steget i denne prosessen er et sammendrag. Her vil du se hvilke felter som blir mappet opp i denne prosessen, og hvilke filer som blir lastet opp. Dersom det skulle være noe uoverensstemmelser, som f.eks at det ikke er samsvar mellom filnavn i regnearket og filen som ble definert i forrige steg, så vil du få en feilmelding her. Da kan du trykke på forrige steg i toppen, og så laste opp påkrevde filer.

I dette tilfellet så ser alt fint ut, og vi trykker på "Fullfør opplasting".

Når dette er gjort, så vil adminverktøyet arbeide en stund med å laste opp disse media-filene, og hvor lang tid avhenger av hvor mange filer som skal lastes opp. Du vil se framdriften i opplastingen nederst på siden, og når prosessen er ferdig så vil du se at det står 100%.


Tips - spar tid dersom dere har navngitt media-filer etter en konvensjon 

Et tidsbesparende tips er å bruke regneark-funksjonen "concatenate" dersom dere har navngitt filene etter en fast konvensjon, da særlig basert på produktnummeret. 

La oss ta et eksempel:

Alle hovedbildene vi skal benytte på produktene har vi navngitt "produktnummer.jpg", og alle bildene som vi skal benytte som galleribilder er navngitt med "produktnummer_nummer.jpg". Det samme er gjort for alle dokumentene også, slik at det blir "produktnummer_dokumentasjon_1.pdf", "produktnummer_spesifikasjon_1.pdf" og "produktnummer_datablad_1.pdf".

Det eneste vi da trenger å gjøre, er å sette opp reglene i første raden, og så kopierer vi bare nedover radene og hele dokumentet blir fylt ut for oss. 

Vi tar samme produkt som vi benyttet ovenfor, produktnummer "demo-1". Siden det ligger i celle A2, så blir formelen i de påfølgende kolonneceller som følger:
Hovedbilde:  =CONCATENATE($A2; ".jpg")
Galleribilde 1: =CONCATENATE($A2; "_1.jpg")
Galleribilde 2: =CONCATENATE($A2; "_2.jpg")
Dokumentasjon 1: =CONCATENATE($A2; "_dokumentasjon_1.pdf")
Spesifikasjon 1:  =CONCATENATE($A2; "_spesifikasjon_1.pdf")
Datablad 1: =CONCATENATE($A2; "_datablad_1.pdf")

Merk: dette er formelen i Google Spreadsheet, det er mulig den blir litt annerledes i Excel.

Så fort den første raden er satt opp med disse formlene, så kan vi bare markere cellene i den raden, og dra nedover for å overføre samme formler til de resterende produkter vi ønsker å laste opp på.

Når vi har gjort det, så har regnearket oppdatert seg slik:

Voilà - på minimalt med tid så har vi fylt ut alle filnavnene uten å skrive de. Så dersom dere har en slik fast navnekonvensjon, så er det virkelig tid å spare på dette oppsettet.


Oppsummering

I denne artikkelen har vi sett på det grunnleggende rundt opplasting av media-filer hvor vi hadde alle filene lokalt på vår maskin. Og vi fikk til og med lurt inn litt formel-triks i regnearket som kan effektivisere arbeidet.

Det er også mulig å legge inn en URL til et bilde i stedet for å ha en fil lokalt, så lenge det er en offentlig lenke. Det kan være i tilfeller hvor for eksempel en leverandør har tilgjengeliggjort en bildekatalog for produktene, og dette er tilgjengelig over internett uten innlogging. Vi kommer til å se nærmere på bruk av URL istedenfor en lokal fil i en artikkel senere, og ulike tips og triks rundt dette.


Hva synes du om denne artikkelen?

Lenker
Min side