Skip to main content
Til toppen

Redigeringsmuligheter på bilder i adminverktøyet

Det er ulike muligheter til å redigere og legge informasjon på bilder i adminverktøyet. Les mer her om hvilke muligheter som finnes.

11. januar 2021 av Linda Fermann


Det er mulig å redigere et bilde både når du laster det opp og i etterkant. Det kan gjøre at du sparer tid, ved at du slipper å redigere det i et bildebehandlingsprogram før du laster det opp. I tillegg kan du legge på mer informasjon om bilde. Vi skal gjennomgå de ulike mulighetene i denne artikkelen.

Hvor kan du redigere bilder?

  1. Når du laster opp et bilde på f.eks et produkt eller en side, så vil du først få opp et redigeringsvindu hvor du kan gjøre endringer før du lagrer det. Merk at dette ikke gjelder dersom du laster opp under "Media"/"Bilder". I slike tilfeller må du følge punkt 2.
  2. Alle steder der du ser et bilde som er lastet opp i admin, kan du klikke på bildet. Det betyr at du kan klikke på bilder som ligger i Media"/"Bilder", på et produkt, side, artikkel og så videre. Da vil du få opp et vindu hvor du ser informasjon om bildet. Her kan du legge på mer informasjon om bildet, og du kan trykke på selve bildet for å få det opp i et redigeringsvindu.

Hvilken informasjon kan du legge på bildet?

Når du klikker på et bilde som er lastet opp, så får du som nevnt i punkt 2 opp et vindu hvor du ser informasjon om bildet. Vi skal gjennomgå de ulike informasjonsfeltene her.

Tittel:
Du kan legge på en tittel på bilde. Denne tittelen vil da vises til brukeren dersom musepekeren føres over bildet i nettbutikken. I tillegg så vil denne teksten bli indeksert av søkemotorer, slik at søkemotoren bedre forstår innholdet i bildet.

Alternativ tekst:
Dette feltet er viktig for å ivareta krav til universell utforming (UU) og for å gi informasjon til søkemotorer. Dersom det legges inn tekst her, så vil denne teksten bli lest opp dersom brukeren benytter et "tekst til tale"-program. Da ivaretar du også brukere som er synshemmet eller blinde. Les mer om universell utforming på Difi. I tillegg vil denne teksten bli indeksert av søkemotorer, slik at søkemotoren bedre forstår innholdet i bildet.

Vær dog oppmerksom på at både tittel og alternativ tekst vil vises under bildet når du benytter sideelementene "Egendefinert bilde" og det dynamiske sideelementet "Bilde".

Tags:
Når du laster opp bilder i adminverktøyet så er det noen tags som blir lagt på automatisk. Men du har også mulighet til å legge på flere tags selv. Dette er nyttig i forhold til både å lettere kunne søke opp bildet i adminverktøyet senere, samt at du kan benytte dette i innholdselementet "Bildegalleri". I Bildegalleri-elementet legger man inn en tag, og så hentes alle bilder med denne taggen inn automatisk.

Informasjon:
I dette vinduet får du også litt informasjon om bildet. Du finner url'en til bildet i Cloudinary, og litt informasjon om bildets størrelse, når det ble lastet opp og av hvem.

 

Hvilke redigeringer kan du gjøre på bilde?

INFO:
Vær oppmerksom på at alle redigeringer av bilder er en transformasjon, og det brukes derfor av den kvoten som dere har på deres Cloudinary-konto. Les mer om Cloudinary og forbruk her.

Gjøre bildet om til svart/hvitt:
Trykk på dråpe-ikonet med en strek over. Da fjernes fargene i bildet, og det gjøres om til svart/hvitt.

Speilvende bildet:
Trykk på ikonet med dobbel pil for å speilvende bildet.

Rotere bildet:
Trykk på et av ikonene med sirkulær pil for å rotere bildet. Velg den veien du ønsker å rotere.

Endre på utsnitt og format:
Rundt bildet så ligger det en "strek". Denne kan du justere på slik at du kan endre på hvilket utsnitt og format bildet skal ha. Se neste punkt for mulighet til å kunne velge fra noen ferdige formater.

Spar tid med en forhåndsdefinert liste med bilde-formater

Det er også mulig å legge inn en liste over formater som du kan velge mellom når du laster opp bilder i adminverktøyet. Da slipper du å først redigere bildet i et bildebehandlingsprogram for å få rett format.

I mange tilfeller er det viktig å ha et gitt format eller likt format på bilder som lastes opp i adminverktøyet:

  • Det er anbefalt at produktbilder er kvadratiske, altså at de har et format som er 1:1.
  • Bilder som knyttes til artikler bør også ha samme format, slik at visningen av en artikkelliste blir best mulig.
  • Dersom du lager en bannersekvens, så bør bildene som inngår i en sekvens ha samme format, slik at det blir en sømløs overgang mellom bannerne.

Hva skal til for at du skal få denne redigeringsmuligheten?
For at du skal ha denne muligheten, så er det behov for at vi legger dette inn for dere. Det betyr at vi må ha en definert liste over formater som skal være tilgjengelig ved opplasting av bilder. Dette må gjøres på alle de ulike steder bilder kan lastes opp, herunder, produkt, banner, på sider/artikler etc. Det betyr også at det er mulig å ha ulike tilgjengelige formater avhengig av hva man skal laste opp. F.eks. er det mulig å definere at det kun skal være mulig å laste opp produktbilder i 1:1 format ( i tillegg til fritt format).

Her på kundeportalen har vi for eksempel lagt inn denne listen med formater vi kan velge mellom når vi laster opp bilder (bredde x høyde):

  • free, 1:1, 2:1, 2:3, 3:2, 4:1, 4:3, 8:3, 16:9

Ved å alltid ha med formatet "free" så sørger man for at man alltid kan velge et egendefinert utsnitt hvis man ønsker det.

På bildet her, så er det valgt et utsnitt med 8:3 format:

Dersom dere ønsker å få lagt inn en slik liste med formater i deres løsning, så opprett en bestilling i supportsystemet, så vil en av våre konsulenter bistå dere med dette. Er dere i et prosjekt med oss, så legg inn en sak i Basecamp. Da vil deres prosjektleder ta bestillingen videre.

 

Hva synes du om denne artikkelen?

Lenker
Min side